Tania Ximena
Geoformas heredados de las dinamicas glacieres, 2018

Ca. 48,3 x 26,7 x 5 cm
Keramiek en houten kader

Instapprijs: € 650 – verkocht

Foto: David Somers

Meer over de kunstenares en haar werk

Tania Ximena
°1985, Mexico

Het werk van de Mexicaanse kunstenares Tania Ximena kan worden gezien als een hedendaagse, hoogst persoonlijke interpretatie van de landschapskunst. Ze benadert het genre vanuit heel verschillende invalshoeken – vanuit het perspectief van het bergbeklimmen, de vulkanologie en de gletsjerkunde, maar ook vanuit veelzijdig archeologisch en antropologisch onderzoek en spirituele reflectie. Ximena wil voorbijgaan aan het idee van het landschap als louter territorium en materie, en op zoek gaan naar de natuurlijke krachten en sociale weefsels die het herbergt. Een onvermijdelijke vraag in haar oeuvre is dan ook hoe ze als kunstenaar een “ervaring” of een “ziel” kan omzetten in een visueel beeld – een beeld dat niet alleen representeert of “in kaart brengt”. Ze tracht de innerlijke verhalen van een landschap te vangen en in verbinding te brengen met de geest van de elementen en wezens die het bewonen.
Het werk dat hier wordt getoond, is onderdeel van een reeks met de poëtische titel ‘Geoformas heredadas de las dinámicas glaciares’, wat vrij vertaald ‘Geo-vormen geërfd door de dynamiek van een gletsjer’ betekent. De Jamapa gletsjer in het hoogste gebergte van Mexico, werd gevormd bovenop de laatste lavastroom van de vulkaan Pico de Orizaba. Door zich gestaag voort te bewegen, heeft de gletsjer de afgelopen vierhonderd jaar de ondergrond uitgeslepen en de stollingsgesteenten onder zich gemodelleerd. Toen in de jaren 1990 de gletsjer uiteindelijk helemaal verdween, liet hij diepe inkepingen en krassen in het gesteente achter. Op 5 200 meter boven de zeespiegel maakte Ximena afdrukken in silicone van deze sporen, om ze nadien te reproduceren in keramiek. Haar ‘Geoformas’ zijn een soort geologische tekeningen die getuigen van de ongelooflijke kracht van de enorme ijsmassa’s die eeuwenlang over de aardkorst schraapten. Alsof de gletsjer onvrijwillig zijn tijdelijke aanwezigheid op aarde wilde vastleggen. Ximena slaagt erin het animistische karakter van dit geografische proces, van de aardse elementen als bezielde wezens, vast te grijpen in een gestolde afdruk. Zo zorgt ze ervoor dat de grootsheid en het sublieme ervan ook vanop afstand (in tijd en ruimte) kan worden ervaren.

Tania Ximena stelde wereldwijd tentoon in solo- en groepstentoonstellingen waaronder Antes del Presente, Casa del Lago Juan José Arreola. Curada por José Roca. Mx., 2018, En nuestros pies, la Cabeza de la Tierra. Bienal SIART, La Paz, Bolivia, 2018, The structure of dimension, HABITAI ART FESTIVAL, Qianghuandao, Provincia de Hebei, China, 2018, NATURA, Colección FEMSA, Museo de la Ciudad, Durango, Mx., 2018, Bordes, Instituto Cultural de México en Miami, Miami, Fl. Instituto Cultural de México en Washington DC, USA, 2017 – 2016. Haar werk maakt deel uit van privécollecties en pubkieke collecties zoals Colección FEMSA, Colección del Instituto Sonorense de Cultura, Colección del Instituto Cultural de Aguascalientes, Colección pública SEDACULTA en Colección de la Subdirección de artes y patrimonio del IVEC.

Lotte De Voeght