Santiago Evans Canales
No Estuvo Chistoso, 2019

150 x 150 cm
Olieverf op hout

Instapprijs: €980

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Santiago Evans Canales
°1996, Mexico

Kunstenaar Santiago Evans Canales werd geboren in Mexico City. Hij bracht zijn jeugd door op verschillende plaatsen in Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het werk van Santiago Evans Canales wordt geïnspireerd door die ervaringen van vertrekken, reizen, terugkeren, op verschillende plaatsen leven en de sfeer en het licht dat die plekken uitstralen. Het werk van de kunstenaar is in hoofdzaak biografisch en vertelt over belevenissen, ervaringen en herinneringen van zijn kindertijd tot nu. Santiago vatte zijn studies beeldende kunst aan in the School of the Art Institute in Chicago, waarna hij werkte in Argentinië, Los Angeles en Mexico City om in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten zijn opleiding schilderkunst te voltooien.
De werken van Santiago kennen een warm licht en zijn kleurrijk. Ze verleiden het oog. Santiago vergelijkt het met muziek, bijvoorbeeld de populaire liedjes uit Mexico die het oor van iedereen die de taal niet spreekt om de tuin leiden door de vrolijke deuntjes en op die manier de soms trieste boodschap verhullen. Zo werkt het ook bij de schilderijen en tekeningen van Santiago. Zonder context lijken het vrolijke snapshots uit iemands leven. De gebeurtenissen die erachter schuilen zijn meestal nare herinneringen, verborgen achter een aantrekkelijk exotisch beeld. Dit grote werk op hout is opgebouwd uit verschillende lagen en texturen verf, zoals het geheugen ook wordt opgeroepen en opgebouwd met verschillende zintuiglijke lagen: muziek brengt voor Santiago het verleden weer tot leven, licht en sfeer beladen de ruimte. Een lange tafel leidt het oog binnen in een huiskamer. Warm licht dringt de kamer binnen, de figuren bevinden zich in de schaduw. Aan de tafel zit een vrouw te lezen. Elk moment kan ze opgeschrikt worden door de persoon die binnen stapt en een dreigende schaduw op de tafel werpt. De scène verbeeldt de herinnering aan een grap die de kunstenaar en zijn vader uithaalden met zijn moeder door de kamer binnen te komen, besmeurd met filmbloed rond zijn mond. Santiago’s moeder was furieus, ‘het was niet grappig’, zo luidt de titel.
De werken van Santiago zijn een zoektocht naar het evenwicht tussen het beeld, de herinnering, de sfeer enerzijds en de formele aspecten van schilderkunst anderzijds, de compositie, het licht, de verschillende materialen en manieren van schilderen.

Sophie Gregoir