Santiago Evans Canales
El Artista, 2019

70 x 100 cm
Pastelkrijt op papier

Instapprijs: € 425

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Kunstenaar Santiago Evans Canales werd geboren in Mexico City. Hij bracht zijn jeugd door op verschillende plaatsen in Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het werk van Santiago Evans Canales wordt geïnspireerd door die ervaringen van vertrekken, reizen, terugkeren, op verschillende plaatsen leven en de sfeer en het licht dat die plekken uitstralen. Het werk van de kunstenaar is in hoofdzaak biografisch en vertelt over belevenissen, ervaringen en herinneringen van zijn kindertijd tot nu. Santiago vatte zijn studies beeldende kunst aan in the School of the Art Institute in Chicago, waarna hij werkte in Argentinië, Los Angeles en Mexico City om in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten zijn opleiding schilderkunst te voltooien.
De werken van Santiago kennen een warm licht en zijn kleurrijk. Ze verleiden het oog. Santiago vergelijkt het met muziek, bijvoorbeeld de populaire liedjes uit Mexico die het oor van iedereen die de taal niet spreekt om de tuin leiden door de vrolijke deuntjes en op die manier de soms trieste boodschap verhullen. Het zijn ook de muziek en specifiek de playlists die Santiago op verschillende plaatsen en momenten in zijn leven samenstelde, die de kunstenaar weer naar het verleden en bepaalde plaatsen brengen en zo inspiratie geven voor tekeningen en schilderijen.
Uit dit portret van de kunstenaar, gemaakt met pastelkrijt op rood papier, spreekt het onderzoek naar kleur, licht, figuratie en compositie. Er is vertrokken van een warme rode grondlaag waarop met enkele kleuren en energieke lijnen een ruimte, sfeer, licht en figuratie worden gecreëerd. De figuur van de kunstenaar is opgebouwd in sculpturale zin. Ledematen worden sculpturale volumes, wat een zekere breekbaarheid brengt in de figuratie. De menselijke anatomie wordt gemanipuleerd, overdreven en uitvergroot, net zoals ook Titiaan, Ingres en Botero dit deden. We zien een portret van een kunstenaar aan het werk, niet een kunstenaar die zelfbewust de toeschouwer aankijkt of poseert. Het portret op de achtergrond echter kijkt de toeschouwer over de rug van de kunstenaar wel aan. Het werk geeft de indruk dat we ongezien het atelier binnenkijken en de kunstenaar in zwembroek, met de zon op de rug, opgezogen in zijn werk aantreffen.

Sophie Gregoir