Santiago Evans Canales
Luces de Bengala, 2019

29,7 x 42 cm
Acrylverf op papier

Instapprijs: € 95 – Verkocht

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Kunstenaar Santiago Evans Canales werd geboren in Mexico City. Hij bracht zijn jeugd door op verschillende plaatsen in Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het werk van Santiago Evans Canales wordt geïnspireerd door die ervaringen van vertrekken, reizen, terugkeren, op verschillende plaatsen leven en de sfeer en het licht dat die plekken uitstralen. Het werk van de kunstenaar is in hoofdzaak biografisch en vertelt over belevenissen, ervaringen en herinneringen van zijn kindertijd tot nu. Santiago vatte zijn studies beeldende kunst aan in the School of the Art Institute in Chicago, waarna hij werkte in Argentinië, Los Angeles en Mexico City om in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten zijn opleiding schilderkunst te voltooien.
De werken van Santiago kennen een warm licht en zijn kleurrijk. Ze verleiden het oog. Santiago vergelijkt het met muziek, bijvoorbeeld de populaire liedjes uit Mexico die het oor van iedereen die de taal niet spreekt om de tuin leiden door de vrolijke deuntjes en op die manier de soms trieste boodschap verhullen. Zo werkt het ook bij de schilderijen en tekeningen van Santiago. Zonder context lijken het vrolijke snapshots uit iemands leven. De gebeurtenissen die erachter schuilen zijn meestal nare herinneringen, verborgen achter een aantrekkelijk exotisch beeld.
In ‘Luces de Bengala’ wordt het oog gezogen naar het midden van de compositie die beheerst wordt door een Bengaalse tijger die in een warme wolk midden in een kamer lijkt te zweven. Onder de tijger staat een figuur met gespreide benen en een vuurwerkstokje in de hand. Het is de kunstenaar zelf die als kind met Kerstmis speelde met vuurwerk dat ‘luces de Bengala’ wordt genoemd. De herinnering wordt verbeeld in een woordspeling en zo wordt er een Bengaalse tijger aangestoken. De schilderijen zijn een zoektocht naar het evenwicht tussen het beeld, de herinnering en de sfeer enerzijds en de formele aspecten van schilderkunst anderzijds: de compositie, het licht, de verschillende materialen en manieren van schilderen.

Sophie Gregoir