Santiago Evans Canales
Empujado en Malinalco, 2019

70 x 70 cm
Mixed media op papier

Instapprijs: € 325

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Kunstenaar Santiago Evans Canales werd geboren in Mexico City. Hij bracht zijn jeugd door op verschillende plaatsen in Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het werk van Santiago Evans Canales wordt geïnspireerd door die ervaringen van vertrekken, reizen, terugkeren, op verschillende plaatsen leven en de sfeer en het licht dat die plekken uitstralen. Het werk van de kunstenaar is in hoofdzaak biografisch en vertelt over belevenissen, ervaringen en herinneringen van zijn kindertijd tot nu. Santiago vatte zijn studies beeldende kunst aan in the School of the Art Institute in Chicago, waarna hij werkte in Argentinië, Los Angeles en Mexico City om in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten zijn opleiding schilderkunst te voltooien.
De werken van Santiago kennen een warm licht en zijn kleurrijk. Ze verleiden het oog. Santiago vergelijkt het met muziek, bijvoorbeeld de populaire liedjes uit Mexico die het oor van iedereen die de taal niet spreekt om de tuin leiden door de vrolijke deuntjes en op die manier de soms trieste boodschap verhullen. Zo werkt het ook bij de schilderijen en tekeningen van Santiago. Zonder context lijken het vrolijke snapshots uit iemands leven. De gebeurtenissen die erachter schuilen zijn meestal nare herinneringen, verborgen achter een aantrekkelijk exotisch beeld.
‘Empujado en Malinalco’ (letterlijk vertaald: geduwd in Malinalco) is een grote tekening in pastelkrijt op blauw papier. Centraal in de compositie wordt een figuur afgebeeld, een jongen, gekleed in zwembroek en met zwembandjes om de armen. De ruimte lijkt de jongen naar voor te schuiven en zet hem in een wankele positie. Opmerkelijk in de compositie is dat het lichaam abrupt wordt afgesneden ter hoogte van de schouders. We zien bijgevolg het hoofd en de uitdrukking op het gezicht niet. Ook hier verhult het levendige coloriet de onaangename herinnering dat de kunstenaar die niet kon zwemmen door een vriend in het zwembad werd geduwd, met de bedoeling om hem zo te helpen met leren zwemmen. Het moment net voor de actie wordt uitgebeeld, de scène staat op het punt radicaal te keren, wat een spanning in zich houdt die zowel inhoudelijk als formeel is uitgewerkt in kleurgebruik en compositie.

Sophie Gregoir