Santiago Evans Canales
Cayéndome II, 2019

29,7 x 42 cm
Acrylverf op papier

Instapprijs: € 95 – Verkocht

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Kunstenaar Santiago Evans Canales werd geboren in Mexico City. Hij bracht zijn jeugd door op verschillende plaatsen in Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het werk van Santiago Evans Canales wordt geïnspireerd door die ervaringen van vertrekken, reizen, terugkeren, op verschillende plaatsen leven en de sfeer en het licht dat die plekken uitstralen. Het werk van de kunstenaar is in hoofdzaak biografisch en vertelt over belevenissen, ervaringen en herinneringen van zijn kindertijd tot nu. Santiago vatte zijn studies beeldende kunst aan in the School of the Art Institute in Chicago, waarna hij werkte in Argentinië, Los Angeles en Mexico City om in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten zijn opleiding schilderkunst te voltooien.
De werken van Santiago kennen een warm licht en zijn kleurrijk. Ze verleiden het oog. Santiago vergelijkt het met muziek, bijvoorbeeld de populaire liedjes uit Mexico die het oor van iedereen die de taal niet spreekt om de tuin leiden door de vrolijke deuntjes en op die manier de soms trieste boodschap verhullen. Zo werkt het ook bij de schilderijen en tekeningen van Santiago. Zonder context lijken het vrolijke snapshots uit iemands leven. De herinneringen die erachter schuilen spreken vaak over nare herinneringen, verborgen achter een aantrekkelijk beeld.
Dit werk lijkt wel een filmscène uit het geheugen. We zien een jongen, geschilderd vanop de rug. De kunstenaar neemt ons mee naar zijn kindertijd en naar het moment vlak voordat hij achterover zal vallen, met zijn hoofd op de salontafel. Nog even staat alles stil, kan alles gebeuren, lijkt er niets aan de hand.
Het schilderij toont ook hier weer de zoektocht naar het evenwicht tussen het beeld, de herinnering en de sfeer enerzijds en de formele aspecten van de schilderkunst anderzijds: de compositie, het licht, de verschillende materialen en manieren van schilderen.

Sophie Gregoir