Rodrigue Mouchez Gypse Riverbed (from one shore to another), 2018 38 x 40 x 4 cm Gips, ingebakken klei Uniek exemplaar Instapprijs: € 1050 – verkocht

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Rodrigue Mouchez
°1987, Frankrijk

Gypse Riverbed’ is de titel van een serie unieke muursculpturen uit plaaster en ruwe aarde. Als gestolde beweging verbeelden ze tegelijkertijd het natuurlijke fenomeen van de stroom en de fluïde oorsprong van het kunstwerk zelf.

Het gehele oeuvre van Rodrigue Mouchez staat in het teken van fluïditeit en porositeit, van entropie en tijdelijkheid. De vloeibaarheid van de materie heeft in zijn sculpturele installaties vaak vrij spel, maar deze vloeiende beweging wordt steeds ingebed en in relatie tot het menselijke lichaam gebracht. Met deze spanningsboog bevraagt Mouchez de rol van de menselijke aanwezigheid en het antropocentrisme.

In ‘Gypse Riverbed’ neemt de kunstenaar de ruwe aarde als uitgangspunt. Hij grijpt actief in de materie in door de oppervlakte met de eigen handen te bewerken tot allerlei holtes en uitstulpingen ontstaan, die de imprint dragen van zijn vingertoppen en knokkels. De bewegingssporen van de handen transformeren de ruwe grond tot een bedding. De kunstenaar giet vervolgens gekleurde gips in deze unieke moule uit ruwe aarde, die in een latere fase vernietigd wordt om het sculpturele werk te onthullen. Enkel de sporen van de ongebakken klei in het gips herinneren aan het ontstaansproces van het werk.

Deze Frans-Mexicaanse kunstenaar vervaardigt zijn sculpturen steeds uit ogenschijnlijk banale en alledaagse materialen, die hij in verband brengt met de traditionele Mexicaanse verhalen. Deze correlatie van het banale met het vertrouwde en het traditionele is volgens de kunstenaar in historisch en symbolisch opzicht storend, maar laadt de materie tegelijk ook op met de betekenissen die in deze oude rituelen en heilige plaatsen schuilgaan. ‘Gypse Riverbed’ vloeit voort uit de Mexicaanse mythe over de Chiconahuapan rivier, waar de doden aan de oevers worden opgewacht door kleine honden met een rode vacht, die hen helpen om de rivier over te zwemmen. Als intieme verbeeldingen van deze mythe over de onderwereld zijn de sculpturen uit de ‘Gypse Riverbed’ serie steeds ook impliciet filosofische reflecties over het reizen en het overschrijden van grenzen in fysische en metafysische zin.

In de breekbaarheid van de materie zelf vinden we de poëtische uitdrukking van deze fragiele relaties tussen mens en natuur, tussen de vloeibare innerlijke tijdsbeleving en de disrupties ervan aan de grens, tussen de vertrouwde menselijke inbedding en de aardverschuivingen door plotse vloed, opdrogende rivieren of kustlijnen op drift.

Een aantal andere muursculpturen uit deze reeks werden eerder tentoongesteld op de solo expositie LUFFA in Guadalajara90210 te Guadalajara, Mexico (24 maart 2018 tot 4 augustus 2018). Rodrigue Mouchez nam de afgelopen jaren deel aan verschillende groepstentoonstellingen in Galeria Mercado Negro (Puebla, MX), Canopy (Brussels, BE) 68projects-Gallery Kornfled (Berlin,DE), Z33 Art Center (Hasselt, BE), Le Magasin (Grenoble, FR) en de 5de Marrakech Biënale (Marrakech, MA). De kunstenaar is ook curator van het platform AGUAS, dat internationale kunstprojecten tussen Latijns-Amerika en Europa cureert (www.aguasssssss.com).

Laura Tack