Bert Danckaert
Horizon #123 (Mexico City), 2016

60 x 80 cm
Archival pigment print op fine art paper (Hahnemühle)
1/3

Instapprijs: € 2545

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Bert Danckaert
°1965, België

Fotograaf Bert Danckaert reisde naar al meer dan twintig landen over zes continenten, alwaar hij voornamelijk wandelt. Tijdens zijn uitstappen onderzoekt hij de inwisselbaarheid van de stedelijke alledaagse ruimte. Door zijn doorgedreven manier van kijken, puurt hij vooraf de foto’s uit met zijn blik en niet door de techniek achteraf. Visueel zitten de beelden op de raaklijn tussen stilleven en landschap. De foto’s ogen heel gesloten, ze zitten als het ware gevangen in hun kader. Alsof er geen wereld buiten dat beeld bestaat. Zijn beelden profileren zich als een afgewogen spel van lijnen en vlakken, die nu eens doen denken aan abstracte schilderijen, dan weer aan hyperrealisme. De esthetiek in de beelden is een lokmiddel, hoewel het altijd om registrerende fotografie gaat. Over de foto’s hangt veelal hetzelfde uniforme licht, omdat Danckaert werkt aan de kant alwaar de schaduw valt. “Het democratische licht”, aldus de fotograaf.

De gekozen targets zijn veelal stedelijke wastelands; lege, onpersoonlijke (stukken van) plaatsen waar we achteloos aan voorbij gaan, maar waar de mens toch (ooit) heeft ingegrepen. Hoewel we de foto’s onder de noemer kunstfotografie mogen poneren – denk aan het formele en het abstracte – zit er zeker een zuivere documentaire laag in het werk van Danckaert. Want achter de schoonheid van de vormen en kleuren, schuilt er ook een sociale, ecologische en politieke laag onder zijn foto’s. Wat hij fotografeert, zijn eigenlijk residuen van de samenleving. Het gaat immer over menselijke constructies: ‘dingen’ die de mensen in het landschap achterlaten.
De fotograaf formaliseert als het ware de al dan niet beladen inhoud van zijn foto’s in het land waar hij zich bevindt. Op zich maakt het in het eindresultaat niet uit waar de foto’s zijn genomen. Al komt uit de foto’s wel de vraagstelling over globalisering aan de oppervlakte, daar de stedelijke ruimte er over de hele wereld aanzienlijk hetzelfde uitziet. De foto Horizon#123 zou op veel plekken ter wereld kunnen-zijn-genomen, maar laten we er vanuit gaan dat Mexico hier de hoofdrol speelde!(knipoog)

Hilde Van Canneyt