Nadia Naveau
The lion sleeps tonight, 2019

42 x 35 cm
Keramiek en textiel

Instapprijs: € 2800 – verkocht

Met dank aan Base-Alpha Gallery

Meer over de kunstenares en haar werk

Nadia Naveau
°1975, België

Nadia Naveau experimenteert in haar oeuvre met vormen, materialen en kleurgebruik. Ze is steeds in beweging. Voor haar sculpturen put ze inspiratie uit verschillende contexten en kneedt die samen tot een vreemde, eigenzinnige iconografie. Naveau creëert zowel levensgrote als zeer kleine sculpturen en boetseert die doorgaans uit klei. Vervolgens realiseert ze een beeld in de meest uiteenlopende materialen: gips, keramiek, polyester, beton, of plasticine.

In haar werk verenigt Naveau naadloos vormen en iconografie van de oudheid of de populaire cultuur met die van onze hedendaagse maatschappij. Alles kan een inspiratiebron zijn. Elk beeld heeft zijn eigen verhaal. Materiaal, kleurgebruik en vormentaal speelt ze op indrukwekkende wijze uit. Ze verkent de grenzen tussen het figuratieve en het abstracte, het barokke en het gestileerde, het hedendaagse en het klassieke en vermengt dat ook in haar werken. De beelden van Naveau bestaan nooit uit één vorm, ze zijn altijd samengesteld (in vormen en/of materialen), veelvormig.

“Ik vind het belangrijk dat een beeld vervreemding oproept. Ik hou van beelden die mij aantrekken, maar waarbij ik op het eerste gezicht niet weet wat ik ermee moet aanvangen, wat de bedoeling ervan is. Een goed beeld proef je, het heeft iets smakelijks, …”

In 2016 reist Nadia Naveau samen met Nick Andrews, soulmate en echtgenoot, naar Mexico. Naar aanleiding hiervan maakt ze een hele reeks werken. The Lions Sleeps Tonight is er één van. Het werk toont een brullende leeuw die doet denken aan Medusa op het moment dat ze haar krachten gebruikt en de toeschouwer versteend achterlaat. De vrolijkheid van de gekleurde lintjes contrasteert met het thema en de soberheid van het werk. Naveau put hier inspiratie uit de vormentaal van oude Mexicaanse culturen, maar geeft er een eigen hedendaagse interpretatie aan. Leeuwen komen immers niet voor in Mexico maar zijn vergelijkbaar met de krachtige symbolen die de Maya’s en andere pre-colombiaanse culturen eeuwen geleden ook al in beeld brachten. De stoffen lintjes verwijzen op hun beurt naar decoratieve elementen uit de populaire Mexicaanse cultuur, die overal in het hedendaagse Mexico aanwezig is.
The Lion Sleeps Tonight is een prikkelend werk dat aanzet tot reflectie en dat ondanks het feit dat het een klein werk is de monumentaliteit in zich draagt die typisch is voor de kunstwerken van Naveau.

Sofie Vermeiren