Morelos León Celis
Motecuhzoma, 2018

Ca. 105 x 50 x 13 cm
Metalen basketbalring en geweven palmbladeren

Instapprijs: € 1100 – verkocht

Meer over de kunstenaar en zijn werk...

Morelos León Celis
1981, Mexico

Rond 1520 wordt de laatste Azteekse koning Motecuhzoma II (in het Nederlands beter bekend als Montezuma) ten val gebracht door de Spaanse conquistadores onder leiding van Hernán Cortés. Met hem gaat de stad Tenochtitlán, de voorloper van het huidige Mexico-Stad, en het hele Azteekse rijk ten onder.
Het werk ‘Motecuhzoma’ van de Mexicaanse kunstenaar Morelos León Celis doet denken aan een basketbalring aan de muur en bestaat uit een metalen structuur waarrond natuurlijke en synthetische palmbladeren zijn geweven. De kleurrijke, stroachtige vezels die in een boog uitwaaieren, refereren aan het hoofddeksel van de laatste Azteekse leider, dat gemaakt was uit hoofdzakelijk felgroene quetzal-veren en kleine gouden ornamenten. Zowel de oorsprong als het eigendomsrecht van deze verentooi zijn al jarenlang onderwerp van discussie en een twistpunt tussen Mexico en Oostenrijk, waar het hoofddeksel zich in de collectie van het Weense Weltmuseum.
In zijn artistieke praktijk verwerkt Morelos León Celis steeds concepten, vormen en materialen die in de Mexicaanse politieke en sociale situatie zijn ingebed en die hem helpen om de actualiteit en de geschiedenis van zijn land te interpreteren en te verbeelden. Hij is geïnteresseerd in de spanning tussen uitersten: het landelijke versus het stedelijke, het ambachtelijke versus het industriële, het persoonlijke versus het politieke.
Het werk ‘Motecuhzoma’ maakt deel uit van ‘Municipal Basket’, een reeks sculpturen waarin de kunstenaar het gemeentelijke basketveld benadert als de plek waar de constructie van het spel, de manifestatie van het feestelijke en het evenementiële van de politiek samenkomen. Door materialen uit de perifere regio’s van Mexico te gebruiken en subtiel te schipperen tussen poëtische en politieke invullingen, tracht Morelos León Celis de ziel van de voorwerpen uit de verschillende gebieden te vangen. Door op een kritische manier handgemaakte objecten te koppelen aan industrieel geproduceerde materialen, reflecteert hij over de rol van kunst en ambacht vandaag en wat die economisch en cultureel betekenen voor Mexico.

Morelos León Celis stelde wereldwijd tentoon in solo- en groepstentoonstellingen waaronder ‘Agon, when did we forget to play?’, HESTIA Art Residency & Exhibition Bureau, Belgrado, Servië (2018); ‘Pintura Reactiva’, Museo de Arte Carrillo Gil MACG, CDMX, Mexico (2018); ‘Cartografías Líquidas’, ARTIUM – Centro Museo Vasco de Arte Contemporáneo, Vitoria, Spanje (2017); ‘Dios Nunca Muere: The Visual Politics of Transmutation in Contemporary Oaxacan Art’, Open Space, Victoria BC, Canada (2010); ‘Declaraciones: Ciclo de Videoarte Mexicano’, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía MNCARS – ARCO´05, Madrid, Spanje (2005).

Lotte De Voeght