Pieter Geenen
La Memoria, 2019

31,6 x 40 cm
Inkjet print
1/5
Instapprijs: 345€

Pieter Geenen
La Memoria, 2019

HD video, kleur, stereo
Editie 1 van 5 + 2 a.p.

Instapprijs: €2000

Meer over de kunstenaar en zijn werk

Hoe verhouden wij ons tot land en landschap? Welke rol speelt het landschap binnen ongrijpbare concepten zoals het individuele en collectieve geheugen of identiteit? Slagen beelden en geluiden erin om herinnering en identiteit te representeren en bewaren? Het zijn enkele vragen die Pieter Geenen zich stelt in zijn artistieke praktijk. Op zoek naar antwoorden reist hij naar plekken en gemeenschappen die zich op de wankele grens bevinden tussen vergeten en herinneren, verdwijnen en heropduiken, tussen vernietiging en heropbouw, utopie en dystopie. Het zijn niet toevallig plekken die te maken kregen met oorlog, vervolging, kolonialisme, imperialisme, culturele genocide, migratie, klimaatverandering … Al reizend over de hele wereld viel het Geenen op dat inwoners van die streken vaak een band hebben met geografische, architecturale, botanische, animalistische of hemelse symbolen zoals bergen, het eiland, de zee, de zon … die hen verbinden met de plek waar ze wonen en met elkaar, of die juist conflicten veroorzaken. Geenens fascinatie voor beladen regio’s bracht hem onder andere van het Italiaanse vluchtelingeneiland Lampedusa tot de Drieklovendam in China, van Armenië tot Canada en in 2018 naar Mexico City voor een residentie in [ R.A.T. ]. Daar groeide het idee voor zijn nieuwste videowerk La Memoria.

Protagonist in La Memoria is de eeuwenoude ‘Ahuehuete’-cipres in het Chapultepec park. Deze boomsoort is heilig voor verschillende inheemse bevolkingsgroepen en stamt nog van voor de Spaanse kolonisatie. Door droogte en vervuiling is de boom sinds 1969 aan het afsterven. Zijn symboliek blijft echter voortleven en is diep geworteld in het collectieve en individuele geheugen in Mexico. Hij is nog altijd het middelpunt van heilige rites. Daardoor belichaamt de boom eeuwen van geschiedenis en persoonlijke herinneringen. Geenen bouwde La Memoria op uit een verzameling van opnames die hij maakte op verschillende momenten tijdens zijn residentieperiode. Telkens registreerde hij de boom vanuit dezelfde invalshoek, maar met een andere camera of lens. Zo verweeft de persoonlijke herinnering van de kunstenaar zich met de herinnering en identiteit van een natie. De intieme manier waarop Geenen de boom en zijn omgeving in beeld brengt, vraagt je volle aandacht en laat je letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de fysieke en symbolische aanwezigheid van de cipres.

Marthy Locht

Pieter Geenen (°1979) woont en werkt in Brussel. Zijn werk werd onder meer gepresenteerd in La Capella, Centre Pompidou-Metz, FRAC Basse-Normandie, Annie Gentils Gallery, ARGOS Centre for Art and Media, CIAP, Be-Part, Nunnery Gallery, Médiathèque FMAC, M-Museum Leuven, Museo Reina Sofia, Haus der Kulturen der Welt, International Film Festival Rotterdam, New York Film Festival, Hong Kong International Film Festival, Doclisboa, Images Festival Toronto, EXiS Festival Seoul, FID Marseille. Hij was winnaar van de Input/Output kunstprijs 2007 en Art’Contest 2011. Werk van hem maakt deel uit van de collectie van de Vlaamse Gemeenschap, Colección Inelcom Arte Contemporáneo Madrid, ARGOS Centre for Art and Media, en diverse privécollecties. Samen met Sirah Foighel Brutman, Eitan Efrat en Meggy Rustamova is hij stichtend lid van Messidor, een collectief platform voor reflectie, productie en distributie.