Elsa Medina
Migrante, 1987

27,5 x 35,5 cm
Zilvergelatine print
Unlimited edition

Instapprijs: € 295

Meer over de fotogafe en haar werk

Elsa Medina
°1952, Mexico

De Mexicaanse fotografe Elsa Medina werkte lang als reportagefotograaf bij de krant La Jornada. In haar werk brengt ze de Mexicaanse maatschappij met een kritische blik in beeld. Ze was foto-reporter in Mexico City en in vele andere regio’s van het land o.a. in de grensstreek met de Verenigde Staten: Tijuana (Baja California). Elsa Medina werkte ook in het buitenland o.a. in Guatemala, Nicaragua en Haïti.
De grensstreek met de Verenigde Staten leerde ze al van jongs af aan kennen omdat ze tijdens verschillende periodes van haar leven tussen de Verenigde Staten en Mexico leefde, studeerde en werkte. Het gebied werd voor haar als fotograaf ook een belangrijk werkterrein: al vanaf de jaren tachtig bracht ze er het leven van migranten in beeld zoals in Migrante, 1987 en Nido de las Aguilas, 1996. Daarnaast maakte ze in deze periode ook iconische beelden van natuurrampen zoals de grote aardbeving in Mexico-city in 1985, de passage van orkaan Gilbert in het Zuidoosten van Mexico in 1988 (Horizontes Marinos, 1988) en de orkaan Calvin langs de Westkust van Mexico in 1933 (Viaje, 1993 en Spunik, 1993). Medina maakte ook beeldverslagen van gewelddadige gebeurtenissen in het Mexicaanse politieke landschap zoals het bloedbad van Aguas Blancas, Guerrero in 1995 waarbij tientallen boeren het leven lieten of de vervolgingen en pesterijen in de bergen van Zongolica in Veracruz, één van de armste dorpen van Mexico door het leger, gericht op onafhankelijke organisaties die ervan verdacht werden om Zapatisten te zijn of er verwant mee te zijn (Zongolica. Veracruz, 1995).
Medina portretteerde ook prominente Mexicaanse politieke leiders bij belangrijke gelegenheden zoals president Carlos Salinas de Rotari tijdens de ondertekening in 1992 van de hervorming van artikel 27 van de grondwet over grondbezit.
Als reportagefotograaf heeft Medina verslag uitgebracht van heel verscheiden thema’s in heel uiteenlopende regio’s. Haar werk is opgenomen in ontelbare tijdschriften en boeken en werd ook tentoongesteld in galerijen en musea, zowel in Mexico als daarbuiten en maakt deel uit van collecties zoals die van het San Francisco Museum of Modern Art.
Naast reportages over ingrijpende publieke gebeurtenissen maakt Medina ook veel intiemer en persoonlijker werk. Zo fotografeerde ze o.a. het langdurige ziekteproces van haar moeder. Momenteel werkt ze aan een reeks die zich wel heel dicht bij haar eigen leven afspeelt: vanuit haar raam fotografeert ze kleine ‘onbelangrijke’ gebeurtenissen die aan het ongeoefende oog van de passanten voorbij gaan.
Zelf zegt Medina over haar werk: ‘Niet het feit op zich is het relevantste, maar hoe je het in beeld brengt, hoe je het benadert.’ En dat is bij Medina een scherpe blik en een enorme dosis betrokkenheid en empathie bij haar onderwerpen.

Katleen Schueremans