Anouk Kruithof
Automagic, 2016

Box: 23,5 x 17,3 x 5,3 cm
Kleur, zwart-wit & duo-toon offset print op verschillend papier. Per sectie genaaid.
Editie van 1000, gesigneerd exemplaar

Instapprijs: € 110 – Verkocht

https://www.anoukkruithof.nl/automagic-book

Meer over de kunstenares en haar werk

Anouk Kruithof
°1981, Nederland

Kunstenaar Anouk Kruithof gebruikt de kunstdiscipline fotografie vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken en vanuit diverse gezichtspunten. Haar werk neemt vele gedaantes aan: fotocollages, installaties, video-animaties, performances en publicaties. De kunstenaar begint vaak met een springader, bijvoorbeeld een groep beelden, die op verschillende manieren en in verschillende kunstvormen verwerkt worden. Grondthema’s in haar oeuvre zijn onderwerpen zoals de online reproductie van sociaal-maatschappelijke thema’s, milieuvervuiling en privacy versus overheidsbeveiliging. Ook haar vertrouwen in digitale foto’s moet eraan geloven. Ze probeert de tijdsgeest te vatten met zowel spontaan genomen foto’s als met foto’s met een voorbedachte blik. Dit met een zowel experimentele methodiek als met een kritisch oog.
Een niet te overziene berg foto’s genomen tussen 2003 en 2015: dat is het startpunt voor het boek AUTOMATIC. Dit organisch gegroeide beeldarchief daagde de kunstenaar uit om een 9-delig beeldboek te maken, dat tezamen het woord ‘A-U-T-O-M-A-T-I-C’ vormt. Alle foto’s zijn door elkaar gehaald en daarna per onderwerp verdeeld in hoofdstukken. Zo gaat bijvoorbeeld boek A over ‘de wereld van het water’, staat boek U voor ‘portret’ of het boek T voor ‘de natuur’. Kruithof onderwierp de foto’s aan een behandeling, een bepaalde manier van beeldmanipulatie voor elk van de hoofdstukken, die versterken wat ze wil uitdrukken.
Het geheel van al deze boeken vormt een uitgebalanceerde compositie, te beschouwen als een verzameling kortverhalen. Kruithof wilde een sfeer creëren die haar gedachten weerspiegelt. Ze vatte het boek op als een holistisch idee. De beeldenmaker toont in dit beeldconcept de oneindige hoeveelheid mogelijkheden van het medium fotografie.
Het boek – of beter gezegd boekenreeks – bevat beeldmateriaal van diverse landen die ze doorkruiste, onder meer Mexico. Volgens de kunstenaar gaat het boekblok over de ontmoetingen met en betrokkenheid bij de echte wereld. Het zijn momenten die op een losse manier zijn gedocumenteerd en daarom heeft het boekgeheel geen verhaallijn. Je kan het zien als een getransformeerd beeldarchief, waardoor het een visueel essay is geworden.
Volgens de kunstenaar kan AUTOMATIC de (in)kijker openingen aanreiken, zodat deze zich een eigen verhaal kan vormen. AUTOMATIC is zowel een meerlagig ontwerpconcept als een foto installatie. Kortom: een sterk visueel werk.

Hilde Van Canneyt